Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μια σειρά από κινητοποιήσεις από το σωματείο μας, με την συμμετοχή δεκάδων αλληλέγγυων από εργατικές συνελεύσεις και συλλογικότητες, απέναντι σε μαγαζιά που κυριαρχούν η αυθαιρεσία και ασυδοσία των αφεντικών. Οι αγώνες αυτοί παραμένουν σε εξέλιξη ,έχουν διάρκεια και θα συνεχιστούν και συσπειρώνουν όλους εμάς που δουλεύουμε στα κάτεργα του επισιτισμού να βροντοφωνάζουμε καθημερινά:
Μαγαζί «Μπαλκονάτο» στου Ζωγράφου
Το Σάββατο 27/6 και την Παρασκευή 10/07 κάναμε 2 παρεμβάσει;ς στο ρακάδικο/τσιπουράδικο Μπαλκονάτο που βρίσκεται στη περιοχή Ζωγράφου με αφορμή την απόλυση συναδέλφισσας επειδή ζήτησε τα ένσημα της.. Τις παρεμβάσεις πλαισίωσαν δεκάδες συνάδελφοι και αλληλέγγυοι από συλλογικότητες της γειτονιάς και σωματεία.
Στο ραντεβού της Επιθεώρησης Εργασίας με σκοπό να λυθεί η εργατική διαφορά, το μέρος του αφεντικού Ν.Καρεκλά εκπροσώπησε η δικηγόρος του και υποστήριξε ότι η Α. δεν έχει δουλέψει ποτέ στην επιχείρηση. Κατά την διάρκεια των παρεμβάσεων τονίστηκε ότι πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα από προσαυξήσεις Σαββάτων, Κυριακών και βραδινών, δώρα εορτών, επίδομα αδείας και άδεια καθώς και να κολληθούν τα οφειλόμενα ένσημα. Η εργοδοσία του μαγαζιού συνέχισε την κοροιδία υποστηρίζοντας την μια στιγμή ότι ενώ υπήρξε συμφωνία για εργασία της Α. εκείνη δεν πήγε ποτέ στην δουλειά, και αμέσως μετά παραδεχόταν ότι ‘’δεν είχαμε συμφωνήσει να της κολλάω ένσημα και της φερόμουν καλά’’, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι όντως η συναδέλφισσα Α. εργάστηκε εκεί και πως τα αιτήματα μας είναι πέρα για πέρα δίκαια .
Οι κινητοποιήσεις κράτησαν για αρκετή ώρα , φωνάχτηκαν συνθήματα και μοιράστηκε ενημερωτικό κείμενο σε πελάτες και περαστικούς.
Στο «Μπαλκονάτο» απολύουν εργαζόμενη σε αίτημά της για ένσημα
Στις 22 Μαΐου, στο ρακάδικο/τσιπουράδικο «Μπαλκονάτο’’ που βρίσκεται στου Ζωγράφου, το αφεντικό Νίκος Καρεκλάς απέλυσε την εργαζόμενη Αγγελική στο τέλος της βραδινής της βάρδιας. Η αφορμή για την απόλυση ήταν ότι η Α. κατά την διάρκεια της βάρδιας, δεν υποδέχθηκε μια παρέα πελατών όπως της είχε ζητηθεί να κάνει. Η ειρωνεία είναι ότι εκείνη την ημέρα το μαγαζί ήταν γεμάτο και η Α. ήταν η μόνη εργαζόμενη.
Η Α. εργαζόταν στο ‘’Μπαλκονάτο’’ από τις 23 Φεβρουαρίου ως σερβιτόρα, χωρίς ένσημα και με 4 ευρώ/ώρα. Δούλευε 2 ή/και 3 φορές την εβδομάδα είτε σε μεσημεριανό ωράριο (15:00-19:00), είτε σε βραδινό (19:00-03:00). Το βραδινό ωράριο πάντα είχε μια παράταση από μισή έως μία ώρα, από την στιγμή δηλαδή που φεύγουν οι πελάτες μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες δουλειές για να κλείσει το μαγαζί. Η Α. εκτός από το σέρβις αναλάμβανε και το καθάρισμα της τουαλέτας, το μάζεμα των τραπεζιών και των καρεκλών από τον υπαίθριο χώρο, το σκούπισμα του πεζοδρομίου στο βραδινό κλείσιμο και την καθαριότητα του μαγαζιού (σκούπισμα, σφουγγάρισμα, καθάρισμα σε τζάμια και μπάρ), την λάντζα καθώς επίσης και να φτιάχνει καφέδες το μεσημέρι.
Μια μέρα, λοιπόν, η Α. διαπίστωσε ότι ο εργοδότης της, Ν. Καρεκλάς, την πλήρωνε με άλλο τρόπο στο μεσημεριανό 4ωρο και με άλλο τρόπο στο βραδινό 8-9ωρο, κάτι που δεν είχε ειπωθεί στην αρχική συμφωνία. Στο μεσημεριανό ωράριο πληρωνόταν με 4 ευρώ/ώρα και στο βραδινό 30 ευρώ μέχρι κλείσιμο (δηλαδή από 3,75 μέχρι και 3,33 ευρώ/ώρα).
Όταν η Α. το ανέφερε αυτό στον Ν. Καρεκλά και ζήτησε να μάθει γιατί δεν τηρείται η αρχική συμφωνία, αυτός της έδειξε την δυσφορία του και δικαιολογήθηκε με το γεγονός ότι η Α. παίρνει όλα τα tips και έτσι αυξάνεται το ημερομίσθιο της. Στην συνέχεια, επίσης, η Α. ζήτησε να της κολλιούνται και τα απαραίτητα ένσημα, κάτι που έκανε τον Ν. Καρεκλά να της προτείνει, την επόμενη μέρα, μια νέα συμφωνία. Θα πληρώνεται με 4 ευρώ/ώρα, είτε είναι μεσημεριανό ωράριο, είτε είναι βραδινό, αλλά από τα 4 ευρώ θα αφαιρείται το 16%, ώστε να κολλιούνται τα ένσημά της. Επίσης, τα tips θα μοιράζονται στο ήμισυ μεταξύ του μαγαζιού και της Α. Παρόλο που αυτή η συμφωνία δεν συνέφερε οικονομικά την Α., αυτή το δέχτηκε εκβιαστικά διότι ο Ν. Καρεκλάς της είπε χαρακτηριστικά: ’’ή έτσι ή καθόλου, αλλιώς φεύγεις’’.
Το ‘’περίεργο’’, σε αυτήν την υπόθεση, είναι ότι ο Ν. Καρεκλάς ποτέ δεν εφάρμοσε αυτήν την καινούρια συμφωνία-εκβιασμό. Για ένα μήνα περίπου η Α. συνέχισε να πηγαίνει στην δουλειά της και να πληρώνεται σύμφωνα με τον αρχικό τρόπο, ενώ τα ένσημα συνέχισαν να μην της κολλιούνται. Προφανώς, ο Ν. Καρεκλάς είχε αποφασίσει να την απολύσει και απλά έψαχνε μια δικαιολογία. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία, της είπε ότι επειδή δεν υποδέχθηκε μια παρέα πελατών, δεν θα την χρειαζόταν άλλο.
Την Παρασκευή 19/6 πραγματοποιήθηκε το ραντεβού στην επιθεώρηση εργασίας, όπου ο Ν. Καρεκλάς δεν παρευρέθηκε αλλά έστειλε δικηγόρο να τον εκπροσωπήσει. Η δικηγόρος ανέφερε ότι η Αγγελική δεν εργάστηκε ουδέποτε στην επιχείρηση και υποστήριξε ότι ο Ν. Καρεκλάς δεν την γνωρίζει. Αυτό το ‘’δεν την γνωρίζει’’ συμπυκνώνει την άθλια και επισφαλή πραγματικότητα ενός αρκετά μεγάλου κομματιού της εργατικής τάξης σήμερα. Υποτιμημένη και μαύρη εργασία, ελαστικά ωράρια ανάλογα με τις ανάγκες του αφεντικού (και μόνο), απουσία κάθε κατοχυρωμένου θεσμικά εργασιακού δικαιώματος. Τα αφεντικά πρώτα εκμεταλλεύονται όσο πιο άγρια και πολύ μπορούν την εργατική μας δύναμη και όταν το θελήσουν, μας απολύουν χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση απέναντί μας.
Αντιστεκόμαστε στην εκμετάλλευση των αφεντικών σε κάθε ‘’Μπαλκονάτο’’, σε κάθε εργασιακό χώρο. Στο Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων επιλέγουμε και αποφασίζουμε να ‘’σερβίρουμε’’ συλλογικούς και αδιαμεσολάβητους ταξικούς αγώνες. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματά και τα ταξικά συμφέροντά μας.
Παρεμβαίνουμε σε κάθε προσπάθεια υποτίμησης της ζωής μας.
Άμεση καταβολή των ενσήμων που δικαιούται η Αγγελική.
Άμεση καταβολή βραδινών προσαυξήσεων, οφειλόμενων δώρων εορτών, επίδομα αδείας και άδεια.
Ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες –και γιατί οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν στο ψυγείο– διεκδικούμε ότι μας ανήκει.
Ενάντια στα συμφέροντα των αφεντικών, η αξιοπρέπειά μας είναι αδιάλλακτη, γιατί….
ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ… ΜΕΓΑΛΕΣ.
Μαγαζί «Βκουτί» στη Νέα Φιλαδέλφεια
Στις 11 και 18/07 πραγματοποιήσαμε προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στο μαγαζί Β-κουτί, στη Ν. Φιλαδέλφεια. Οι κινητοποιήσεις έγιναν με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου, ο οποίος διεκδίκησε να μην πληρώνει από το μεροκάματό του τα ένσημα, τα οποία αυτονόητα όφειλε να του κολλάει ο εργοδότης. Ο εργαζόμενος Ηρακλής Λ., μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων -Μαγείρων, έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, απαιτώντας το συνολικό ποσό των δεδουλευμένων του (με βάση τις απλήρωτες υπερωρίες, δώρα, κυριακάτικες προσαυξήσεις, άδειες, κλπ) και την αποζημίωση απόλυσης που αντιστοιχεί στα πραγματικά χρόνια εργασίας του.
Ως Σωματείο Σερβιτόρων -Μαγείρων, διοργάνωσε τις παρεμβάσεις στο εν λόγω μαγαζί, για την ανάδειξη του ζητήματος, και την στήριξη του απολυμένου συναδέλφου μας.Οι δράσεις πλαισιώθηκαν από 50 περίπου άτομα, μέλη του σωματείου και αλληλέγγυους από σωματεία και εργατικές και τοπικές συλλογικότητες. Μοιράστηκαν κείμενα, τόσο στο προσωπικό, όσο και σε πελάτες, και κατοίκους της γύρω περιοχής.
Ακολουθεί το κείμενο
Το Β κουτί είναι ένα από τα πολλά ‘’εναλλακτικά’’ μαγαζιά όπου ο ιδιοκτήτης του Δημήτρης Κίμωνας ‘’ρίχνει’’ λεφτά στο να διαφημιστεί,μπαίνοντας σε στήλες περιοδικών και πουλώντας ένα ομαδικό πνεύμα προς τα έξω. Ταυτόχρονα θέλει να βγαίνει η εικόνα ότι οι εργαζόμενοι και τα αφεντικά είναι μια ‘’ωραία’’ παρέα και ότι στο μαγαζί αντί να δουλεύουμε ‘’διασκεδάζουμε’’ ενώ η αλήθεια είναι άλλη: εξαντητικές ώρες εργασίας, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και η μαύρη εργασία στο ζενίθ της!
Ο συνάδελφος Ηρακλής Λ. εργαζόταν στην επιχείρηση από τον Μάρτιο του 2011 και είχε αναλάβει το πρωινό ωράριο.Εννιά και πλέον ώρες εργασίας χωρίς να πληρώνεται την υπερωρία,χωρίς ένσημα,χωρίς επιδόματα και δώρα.Ατελείωτη εργασία αφου μέσα στην βάρδια έπρεπε να καλύπτει όλα τα πόστα και για κάποιους μήνες ακόμα και το πόστο του σέρβις.Ενδεικτικά έπρεπε παράλληλα να είναι μπουφετζής, να κάνει παραγγελίες,να παραλαμβάνει κάβα και να την αποθηκεύει στο υπόγειο,να κάνει κρατήσεις,να καθαρίζει όλο το μαγαζί (ακόμα και τις τουαλέτες) και να κάνει προετοιμασία μέσα στις 9 και πλέον ώρες. Χωρίς κανένα διάλειμμα και φυσικά έπρεπε να είναι πάντα χαμογελαστός στους πελάτες και να λέει ότι όλα είναι τέλεια. (!)
Στις αρχές του καλοκαιριού του 2013 ο Δημήτρης Κίμωνας βγάζει τον συνάδελφο Ηρακλή Λ. σε αναγκαστική άδεια η οποία ήταν για ακόμη μια φορά άνευ αποδοχών.Στη συνέχεια του ζητάει να καλύψει την θέση του υπεύθυνου επειδή εκείνος θα έλειπε στο άλλο μαγαζί που έχει στην Αμοργό.Το υπόλοιπο διάστημα ο Ηρακλής βρίσκεται στη θέση να δουλεύει στο μαγαζί 59 ημέρες σερί,15 ώρες για 40 ευρώ.Όταν επιστρέφει το αφεντικό δεν κάνει καν μια κίνηση να δώσει στον Ηρακλή τα χρήματα που του αναλογούν για τις 15 ώρες την ημέρα που δούλευε.
Τον Σεπτέμρη του 2013 ο Δημήτρης Κίμωνας ξεκινάει να κολλάει για πρώτη φορά στον συνάδελφο 3 μισά ένσημα για το 5ήμερο,9ώρο που εργαζόταν στο Β κουτί, καθώς όμως ο συνάδελφος Ηρακλής Λ. συνέχιζε να δουλεύει στο μαγαζί χωρίς να του καταβάλονται άδειες,δώρα,επιδόματα,προσαυξήσεις σαββάτων και κυριακών.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο Δημήτρης Κίμωνας καλεί σε συνάντηση όλο το προσωπικό για να ανακοινώσει ότι επειδή άλλαξε η νομοθεσία του ΙΚΑ ,θα πρέπει να κολλάει σε όλους ολόκληρα τα ένσημα (λές και πρίν δεν έπρεπε να μπαίνουν όλα τα ένσημα στους εργαζόμενους) και ότι θα πρέπει και οι ίδιοι να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να τα πληρώνουν . Παρόλα αυτά, αυτό που γίνεται είναι να τους κολλάει 4ώρα ένσημα για 8ώρη εργασία.Ο συνάδελφος Ηρακλής Λ. αρχικά δέχεται αλλά στη συνέχεια λέει στο αφεντικό του ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο ίδιος τα ένσημα του και ζητάει να κολλιούνται από την εργοδοσία.Η απάντηση του Δημήτρη Κίμωνα πρός τον συνάδελφο ήταν ‘’άντε γαμήσου’’ και ξεκινάει αμέσως να ψάχνει καινούριο μπουφετζή για να τον αντικαταστήσει .Αμέσως μετά τον βγάζει πάλι σε αναγκαστική άδεια με σκοπό αυτή την φορά την απόλυση του.
Ο Ηρακλής είναι μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και έχει κάνει καταγγελία στην επιθεώριση εργασίας διεκδικόντας να του καταβληθούν όλες οι νόμιμες αποδοχές του,υπερωρίες,βραδινά,προσάυξηση σαββάτου,κυριακών καθώςκαιτα δώρα και τα επιδόματα που του αναλογούν για τα τεσσεράμιση χρόνια που δούλευε στο Β κουτί.
Είναι γνωστό ότι σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης σαν αυτές που διανύουμαι,κάποια αφεντικά (οπως η περίπτωση του εργοδότη του Β κουτί) αυξάνουν τα κέρδη τους.Παρόλαυτα η μόνιμη ρήση τους , ήταν και είναι, ότι ‘’ ζορίζονται και δεν βγαίνουν’’ εκμεταλευόμενοι την ανάγκη μας για εργασία και έχοντας μας να δουλεύουμε ανασφάλιστους,12ώρα για 25 ευρώ.Εν τέλει, από πότε τα συμφέροντα τα δικά μας ως εργάτες/ εργάτριες πρέπει να ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αφεντικών μας;
Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού δεν είναι κάτι το απρόσωπο: είμαστε εργαζόμενοι στον τεράστιο αυτό κλάδο, έχουμε βασικές ανάγκες και επιθυμίες και δουλεύουμε για να επιβιώσουμε, πολλές φορές κάτω από άσχημες συνθήκες. Στον λίγο προσωπικό χρόνο που μας απομένει, μαχόμαστε για να βελτιώσουμε τους όρους δουλειάς και τη ζωή μας συνολικότερα, τη δική μας και των συναδέλφων μας. Κι αυτό γιατί η κατάσταση που επικρατεί σε ένα μαγαζί επηρεάζει διαδοχικά και τα άλλα και η αδιαφορία μας ανοίγει την όρεξη των αφεντικών.
Το σωματείο λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες όπου όλα τα μέλη του έχουν λόγο και ευθύνη για τις πράξεις τους και είναι ανοιχτό σε κάθε εργαζόμενο/η που θέλει να συλλογικοποιηθεί και να αγωνιστεί. Ο αγώνας κάθε εργαζόμενου/ης είναι αγώνας όλων. Όσο τα αφεντικά αυθαιρετούν και επιχειρηματολογούν με τη φράση “κοίτα,σε άλλα μαγαζιά είναι χειρότερα”,συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σε κάθε μαγαζί , μέχρι να αλλάξουμε την ”πιάτσα”.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ (ΔΩΡΩΝ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ, ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ) ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΗΡΑΚΛΗ Λ.
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ