Ποια είμαστε

Είμαστε εργαζόμενα στον επισιτισμό: σερβιτόροι, μαγείρισσες, λαντζιέρηδες κ.λπ. Δεν είμαστε ειδικοί και δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν ειδικοί, ούτε σωτήρες. Τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, τις γνωρίζουμε και τις ορίζουμε εμείς για εμάς. Μαθαίνουμε ο ένας από την άλλη και διεκδικούμε συλλογικά τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα σε κάθε βήμα του αγώνα, που τρέχει το κάθε μέλος μας, συζητώντας τις επιμέρους ενέργειες-δράσεις, αλλά και με τη φυσική μας παρουσία σε κάθε μία από αυτές.

Η γενική συνέλευση του ΣΣΜ πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα και είναι βασικός χρόνος και τόπος που συναντιόμαστε και συζητάμε τα προβλήματα του κλάδου μας, αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζει το καθένα μας στον χώρο εργασίας του. Η συνέλευση μας είναι ανοιχτή σε όλα τα εργαζόμενα του κλάδου, αλλά όχι σε αφεντικά, υπεύθυνους καταστήματος και τσιράκια τους.

 

Τι σημαίνει σωματείο βάσης

Σωματείο βάσης σημαίνει ότι έχουμε αντι-ιεραρχικές και οριζόντιες διαδικασίες. Κανενός η άποψη δε μετράει περισσότερο, αποφασίζουμε και δρούμε συλλογικά και αυτόνομα, αποκλείοντας μεσολαβήσεις και συμφέροντα κομματικών παρατάξεων. Έχουμε Διοικητικό Συμβούλιο και πραγματοποιούμε εκλογές, αλλά δεν χρησιμοποιούμε τους ιεραρχικούς αυτούς ρόλους εντός της συναναστροφής μας.  Το Σωματείο είμαστε εμείς, ο καθένας κι η καθεμία που συμμετέχει στις διαδικασίες του, γι’ αυτό είναι σημαντική η συμμετοχή όλων μας.

 

Πως αποφασίζουμε / Γιατί δεν ψηφίζουμε

Πιστεύουμε ότι η ψήφος ενισχύει την αντιπροσώπευση και την ανάθεση. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται στη γενική μας συνέλευση, με σύνθεση – συνδιαμόρφωση με σκοπό  την ομοφωνία ή και τη συναίνεση.

Επιλέγουμε η  λήψη των αποφάσεων να γίνεται μέσα από συζητήσεις, οι οποίες δεν αποσκοπούν στο να πείσει κάποιο άτομο τα υπόλοιπα. Με ισοτιμία εκφράζουμε όλες και όλοι τις απόψεις μας, οι οποίες είναι ανοιχτές για συνδιαμόρφωση, έτσι ώστε να αποτυπώσουμε συλλογικά τις απόψεις του σωματείου.

 

Πως συζητάμε

Οι τοποθετήσεις μας γίνονται κυκλικά. Όλα μαζί προσπαθούμε για ίσο χρόνο ομιλίας μεταξύ των μελών μας, σεβόμενα τον κάθε ομιλητή, χωρίς να διακόπτουμε. Το σύνολο των ατόμων της συνέλευσης οφείλει να συζητάει, με το καθένα να φροντίζει τις μεταξύ μας σχέσεις, χωρίς υποτιμητικές-απαξιωτικές συμπεριφορές.

Σε περίπτωση που εντοπίσει κάποια από εμάς συμπεριφορές, που εναντιώνονται στη βάση λειτουργίας των οριζόντιων διαδικασιών, θέλουμε και προσπαθούμε να νιώθει άνετα να το εκφράσει. Ενώ, όσοι έχουμε προβεί σε τέτοιες συμπεριφορές, με αυτοκριτική διάθεση και ανοιχτοί για περαιτέρω κουβέντα, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. 

 

Ποιοι είναι οι στόχοι του σωματείου

Οι στόχοι του σωματείου προκύπτουν από τις ανάγκες μας είναι: η ενημέρωση για εργασιακά ζητήματα, η διεκδίκησή καλύτερων συνθηκών εργασίας, η οργάνωση, η αλληλεπίδραση, η γνωριμία, η συλλογικοποίηση, η παρέμβαση σε διαφορετικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, η σύνδεση με άλλους αγώνες και κινήματα.  Για να πετύχουμε αυτούς τους τους στόχους χρησιμοποιούμε ως μέσα: μοιράσματα κειμένων, παρεμβάσεις σε μαγαζιά, διαδηλώσεις, απεργίες.  Ο θεσμικός χαρακτήρας του σωματείου μας επιτρέπει να κηρύσσουμε απεργίες, να πραγματοποιούμε συνδικαλιστικές δράσεις, να παρευρισκόμαστε και να παρεμβαίνουμε στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας). Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης ενάντια στο αλληλοφάγωμα και τον ανταγωνισμό που παίζει στις δουλειές.

 

Γιατί είναι σημαντική η συνέπεια

Σε ένα σύστημα εξοντωτικών ρυθμών καθημερινότητας -για εμάς δεν είναι- και δε θέλουμε το σωματείο να αντιμετωπίζεται ως μία ακόμα «υποχρέωση». Ωστόσο, για την οργάνωση και ύπαρξη του σωματείου υπάρχουν διάφορες «δουλειές» τις οποίες χωρίζουμε και τις αναλαμβάνουμε με τη σειρά, έτσι ώστε όλα τα άτομα να αναλαμβάνουν όλα τα πόστα και να μοιράζεται η εμπειρία και η γνώση.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ποια άτομα συμμετέχουμε ενεργά, έτσι ώστε να μπορεί η συνέλευση να υπολογίζει τις δυνάμεις της και να προγραμματίζει τη δράση της. Όταν κάποιο άτομο θέλει να απουσιάσει ή να αποχωρήσει, ενημερώνει τη συνέλευση και φροντίζει να μεταβιβάσει τις όποιες ευθύνες-λειτουργίες είχε αναλάβει (π.χ.: ταμείο, blog, mail) σε άλλο άτομο της συνέλευσης.

 

Πως επικοινωνούμε τον λόγο μας και τη δράση μας

Έχουμε το παρόν blog και σελίδα στο facebook. Αφίσες, μοιράσματα κειμένων, τρικάκια, αυτοκόλλητα που προσπαθούμε να είναι «παρόντα» σε όλο και περισσότερους χώρους εργασίας. Ακόμη, οι παρεμβάσεις έξω από μαγαζιά είναι ακόμη μία μέθοδος να δημοσιοποιούμε τον λόγο μας.

Χρησιμοποιούμε τα δικά μας μέσα ενημέρωσης και δεν εμπιστευόμαστε τον τρόπο λειτουργίας των καθεστωτικών Μ.Μ.Ε. τα οποία στηρίζουν τα αφεντικά, το κράτος, άρα δεν τα επιλέγουμε.

 

Πως γίνεται η οικονομική ενίσχυση του σωματείου

Μαζεύουμε χρήματα από τις συνδρομές των μελών ανά μήνα, από εκδηλώσεις που το σωματείο οργανώνει και από οικονομική ενίσχυση αλληλεγγύης. Τα  έξοδά μας είναι τα πάγια (νοίκι, ρεύμα κλπ), καθώς και έξοδα για τα κείμενα αγώνων-δράσεων μας, αφίσες κ.τλ. και για δικαστικά έξοδα. Δεν παίρνουμε κάποια επιδότηση από το κράτος και δεν υπάρχει κανένα προσωπικό οικονομικό όφελος από τη δράση του σωματείου.

 

Κλέινουμε με ένα σχόλιο επι του συνολικού τρόπου που οργανωνόμαστε. Δεν εθελοτυφλούμε. Γνωρίζουμε καλά πως τις εξουσιαστικές τάσεις, τον ρατσισμό, την πατριαρχία κ.ά. τα έχει ριζώσει καλά μέσα μας το σύστημα. Δε θεωρούμε πως επειδή «βαφτίζουμε» τη συνύπαρξή μας οριζόντια, πως δεν θα έρθουμε και ποτέ αντιμέτωπ@ με τέτοιες συμπεριφορές. Η οριζοντιότητα είναι ένας τρόπος συνύπαρξης, επικοινωνίας και οργάνωσης, που απαιτεί συνεχή προσπάθεια και συνεχή συζήτηση για την επίτευξή της, προκειμένου να υπάρχει χώρος για τη διαφορετικότητα και να ακουγόμαστε όλ@.

 

[Στην προσπάθειά μας χρησιμοποιούμε τη γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς ή αυθαίρετα συμπεράσματα και να συμπεριλάβουμε όσα περισσότερα φύλα γίνεται, αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση του συμβόλου «@» και έμφυλων εναλλαγών στην αναγραφή του κειμένου, για να αντικαταστήσουμε το σημείο εκείνο που οι λέξεις δίνουν έμφυλο ή αποκλειστικά αρσενικό προσδιορισμό. Η χρήση του συμβόλου «@» γίνεται στις γλώσσες που έχουν έμφυλες εκφράσεις (Ελληνικά, Ισπανικά κ.ο.κ.). Το «@» είναι ένα σύμβολο που σε υποχρεώνει να σταματήσεις. Σε υποχρεώνει να κάνεις μια παύση όταν διαβάζεις και να σκεφτείς τι και γιατί.]