ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΚΤΗΡΙΟ 13, ΑΙΘ. 106, ΩΡΑ 11:00

Tο κατηγορητήριο όχι μόνο κατέρευσε αλλά και αντιστράφηκε πλήρως κατά των εργοδοτών:

  • ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΛΑΝΤΙΝ ΝΑ ΕΜΠΛΕΞΕΙ ΜΠΡΑΒΟΥΣ.
  • ΨΕΥΔΗΣ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΝΤΙΝ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤ’ ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ.
  • ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΑΛΑΝΤΙΝ. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
  • ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ  ΕΙΣΦΟΡΟ- ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
  • ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.
  • ΑΘΩΟΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ.

Η δίκη του σωματείου, όπου 7 μέλη του κατηγορούνται για απόπειρα εκβίασης, απειλή βλάβης επιχείρησης και ηθική αυτουργία στα παραπάνω, συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Τα όσα αποκαλύφθηκαν σε αυτή την ακροαματική διαδικασία οδηγούν στην κατάρρευση του κατηγορητηρίου με τρόπο παταγώδη.

Οι συνάδελφοι/ισσες κατέθεσαν στις απολογίες τους τα πραγματικά γεγονότα τα οποία και καταφανώς απέκλιναν από αυτά της κατάθεσης του Κωτσούλα, ενός εκ των εργοδοτών του Σαλαντίν. Η αντίθεση αυτή οδήγησε την Εισαγγελέα να ζητήσει την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Κωτσούλα με έναν από τους εργαζομένους του Σαλαντίν. Όσα ακλούθησαν ήταν αποκαλυπτικά:

Ο Κωτσούλας αποδέχθηκε ότι με δική του πρωτοβουλία κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνάντηση στο Γκάζι και τους πρόσφερε έναν ροζ φάκελο που εμπεριείχε 1500 ευρώ «μαύρα»  χρήματα, τα οποία οι συνάδελφοι δεν αποδέχτηκαν. Αντίθετα, όμως, με την παραπάνω μαρτυρία του, ο Κωτσούλας είχε δηλώσει, τόσο στη ΓΑΔΑ, όσο και στην πρώτη του κατάθεση στο δικαστήριο, ότι τα χρήματα που πρόσφερε στους εργαζομένους ήταν 600-800 ευρώ υπολογισμένα από τη λογίστριά του ως οι νόμιμες υποχρεώσεις του. Ούτε και αυτό όμως ισχύει, εφόσον ο συγκεκριμένος εργοδότης ουδέποτε παραδέχτηκε στους θεσμούς (Επιθεώρηση Εργασίας, Δικαστήρια) ότι χρωστούσε έστω και ένα ευρώ.

Στη συνέχεια η μαρτυρία του ήταν εξίσου αποκαλυπτική, καθώς ομολόγησε ότι πριν στραφεί στην αστυνομία (και εδώ εννοεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα και όχι τη ΓΑΔΑ)

απευθύνθηκε σε μπράβους, οι οποίοι αρνήθηκαν να αναμιχθούν στην υπόθεση. Μάλιστα, μετά από απαίτηση της Εισαγγελέα κατονόμασε κάποιον από αυτούς.

Μετά το τέλος των απολογιών των συναδέλφων/ισσών μας που προσπάθησαν να καλύψουν όλες τις πτυχές της κατηγορίας, και ύστερα από τις παραπάνω ζοφερές αποκαλύψεις (που κατέστησαν ανυπόληπτους τους μάρτυρες κατηγορίας), η Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων. Επιπλέον, απευθύνθηκε στον Κωτσούλα λέγοντάς του ότι θεωρεί πως τα χρήματα που προσπάθησε να δώσει στους εργαζόμενους ήταν προσημειωμένα!

Συνοψίζοντας τις μέχρι τώρα εξελίξεις της ακροαματικής διαδικασίας μπορούν να ειπωθούν με βεβαιότητα τα παρακάτω:

(Α) Σύμφωνα με την κατάθεση της εργοδότριας του Σαλαντίν, Γεωργούλα, τα πρώτα περίπου 2 χρόνια της λειτουργίας της επιχείρησης εργάζονταν 10 περίπου άτομα. Τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία προσκομίστηκαν από την υπεράσπιση, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για αδήλωτη εργασία. Αυτή η παραδοχή από την πλευρά των εργοδοτών, πέραν του ότι δικαιώνει τις διεκδικήσεις των συναδέλφων μας και εδραιώνει δικαστικά το κίνητρο των κινητοποιήσεών μας ως νόμιμο εργατικό δικαίωμα, έχει δύο βαρύτατες συνέπειες για τους εργοδότες του Σαλαντίν: Αφενός καθιστά τις μαρτυρίες τους στα αστικά δικαστήρια ψευδείς και αφετέρου προκύπτει έμμεσα η παραδοχή εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

(Β) Η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του εργοδότη του Σαλαντίν Κωτσούλα και όσα ο ίδιος ομολόγησε, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα, ότι οι μέχρι τώρα καταθέσεις του, τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και στην αρχική του κατάθεση στο δικαστήριο, είναι ψευδείς. Αποδεικνύεται, επομένως, η κατασκευή των κατηγοριών και το στήσιμο της υπόθεσης εναντίον των συναδέλφων/ισσών μας, οι οποίοι/ες επιλέχτηκαν τυχαία, εφόσον ο στόχος αυτής της δίωξης είναι η διάλυση του σωματείου. Περαιτέρω, η ομολογία προσπάθειας εμπλοκής μπράβων από τον εργοδότη του Σαλαντίν χαρακτηρίζει τη συνολική στάση των εργοδοτών που κινήθηκαν εναντίον μας ως αδίστακτη και μοχθηρή –πόσο μάλλον όταν ο εργοδότης του Σαλαντίν δεν δίστασε στην αρχική του κατάθεση στο δικαστήριο να δηλώσει με κυνικό και χαιρέκακο τρόπο ότι θα έπρεπε να είχε βάλει δικηγόρο και να το είχε φτιάξει καλύτερα!

(Γ)  Όπως ήδη έχουμε υποστηρίξει από την έναρξη της παρούσας υπόθεσης, ο ξεκάθαρος στόχος αυτής της δίωξης είναι η διάλυση του σωματείου και η εισαγωγή μιας νέας μεθόδου επίθεσης στον ακηδεμόνευτο και αγωνιστικό συνδικαλισμό μέσω της ποινικοποίησης της δράσης του. Βάσει των καταθέσεων των μαρτύρων και ιδιαίτερα της κατάθεσης του εργοδότη του Βοτανοπωλείου Κουρτάλη, το σωματείο παρουσιάζεται ως εγκληματική οργάνωση, αφού στις αέναες καταθέσεις του στη ΓΑΔΑ δηλώνει: «με το πρόσχημα ότι πρόκειται για ένα επίσημο σωματείο, με εκβιάζουν να τους δώσω χρήματα για να μη με καταστρέψουν» καθώς και «απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα που δεν τους ανήκουν και που δεν οφείλουμε, για να μην κάψουν το μαγαζί». Εξαιτίας της συνεχούς απουσίας του παραπάνω μάρτυρα από το δικαστήριο, τον ρόλο του προφανώς και ανέλαβαν να καλύψουν οι εργοδότες του Σαλαντίν με τις εξίσου γκεμπελικού τύπου κατηγορίες ότι «δεν τα πήραν από εμάς αλλά τα παίρνουν από άλλους». Ενισχυτικά των όσων εξαρχής πιστεύουμε, η Εισαγγελέας αναγνώρισε και επισήμανε πως οι καταθέσεις κατευθύνονται προς την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Κουρτάλης έχει πλέον καταδικαστεί για λιπομαρτυρία, αφού επέλεξε να μην παρευρεθεί στις δικάσιμους παρά τις συνεχείς κλήσεις του δικαστηρίου. Είναι προφανές ότι επέλεξε το μικρότερο κακό για το ατομικό του συμφέρον. Εάν μάλιστα κρίνουμε από την πανωλεθρία που υπέστησαν οι εργοδότες του Σαλαντίν, είμαστε σίγουροι πως θα ήταν αδύνατο να υποστηρίξει τις κατασκευασμένες κατηγορίες που τόσο λαλίστατα είχε ξεστομίσει στη ΓΑΔΑ.

Στο επόμενο δικαστήριο αναμένεται η ολοκλήρωση της αγόρευσης της πολιτικής αγωγής, η αγόρευση των δύο συνηγόρων υπεράσπισης και λογικά η απόφαση του δικαστηρίου.