ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ DODO’S ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ [Κυριακή 25/9]

Tην Κυριακή 25/9 πραγματοποιήθηκε μοίρασμα στην κρεπερί dodoστη Χαλκίδα από περίπου 15 άτομα, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο εν λόγω μαγαζί και για τις νόμιμες μη καταβληθέντες προσαυξήσεις, (νυχτερινές, Κυριακές και αργίες) που ο εργοδότης Χρήστος Μαυρογένης δεν είχε καταβάλει στην συναδέλφισσα και μέλος του σωματείου Π. καθόλη τη διάρκεια εργασίας της στο συγκεκριμένο κατάστημα. Στη δράση συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του σωματείου και άτομα απο την αυτοοργανωμένη τοπική ομάδα Ανάποδος Χαλκίδας ενώ ακολούθησε και μοίρασμα και σε άλλα μαγαζιά της περιοχής. Ο εργοδότης κρατώντας μια επιθετική στάση προς το σωματείο και τους αλληλέγγυους σε μια προσπάθεια συκκοφάντησης καλεί την αστυνομία για να καταγράψει το περιστατικό (δηλαδή το μοίρασμα) και στη συνέχεια απειλεί με μηνύσεις τη συναδέλφισσα που τολμά να διεκδικεί τα δεδουλευμένα της.
 
Όσο δεν μας πληρώνουν τόσο μας εξοργίζουν…
Όσο μας κλέβουν και μας υποτιμούν τόσο θα μας βρίσκουν απέναντί τους…
 
Ενάντια στην αυθαιρεσία των αφεντικών προτάσσουμε την οργάνωση των εργατών στα σωματεία βάσης….
Για την υπεράσπιση της τάξης μας….
 
ακολουθεί το κέιμενο που μοιράστηκε:
 
DODOS ΚΡΕΠΕΣ ΦΤΙΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ
Η συνάδέλφισσα Κ. ξεκίνησε να εργάζεται στην παρασκευή φαγητού στην creperie dodos την άνοιξη του 2014. Η σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε έλεγε για δύο τετράωρα την εβδομάδα, ενώ η εργαζόμενη απασχολούταν τρείς βάρδιες οι οποίες δεν ήταν τετράωρες. Oι ώρες εργασίας της ήταν πολλές περισσότερες και στο μέλλον οι βάρδιες έγιναν τέσσερις, με πιέσεις από την εργοδοσία. Πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας, οι βάρδιες ήταν παραπάνω και η Κ. ασχολούταν , εκτός από την παρασκευή φαγητού, με την καθαριότητα του μαγαζιού και με το πλύσιμο πάρα πολλών πιάτων (δεν υπήρχε πλυντήριο πιάτων).
Η Κ. ανταποκρινόταν με συνέπεια στα εργασιακά της καθήκοντα παρόλα αυτά τα αφεντικά ήθελαν περισσότερα, ήθελαν την κάλυψη τους σε πιθανό έλεγχο από το ΙΚΑ αφού όλοι οι εργαζόμενοι είχαν πολύ λιγότερα από τα ένσημα που τους αναλογούσαν. Έτσι έφτιαξαν μία νέα εικονική εταιρεία μορφής ΙΚΕ στην οποία μπορούσαν να κάνουν εταίρους το προσωπικό με ελάχιστες μονάδες, έτσι ώστε να δουλεύουν ανασφάλιστοι, αλλά το μαγαζί να φαίνεται νόμιμο. Με πιέσεις και απειλές του τύπου:  δεν ξέρω αν θα μπορώ να σας προσφέρω εργασία αν δεν είστε έταιροι στο μαγαζί”, οι περισσότεροι εργαζόμενοι υπέκυψαν και έγιναν ‘έταιροι’. Η Κ. δεν δέχτηκε να παίξει αυτό το παιχνίδι και για μερικούς μήνες ο κ.Χρήστος Μαυρογένης δεν της μιλούσε σχεδόν. Με τον καιρό το ξεπέρασε και ενώ η Κ. νόμιζε πως εκείνος είχε δεχθεί ότι δεν θα συμμετέχει στην εικονική εταιρεία, έμαθε πρόσφατα από μία νέα συνάδελφο ότι επρόκειτο να αντικατασταθούν όσοι δεν μπήκαν στην νέα εταιρία.

Η
 Ι.Κ.Ε , ιδιωτίκη κεφαλαιουχική εταιρία είναι μία νέα μορφή εταιρίας στην οποία δεν είναι υποχρεωτίκη η ασφάλιση όλων των εταίρων, ένας νέος τρόπος να σε εκμεταλλεύονται και με το νόμο. Κάνοντας εταίρους το προσωπικό, με ελάχιστες εταιρικές μονάδες έχουν το ”δικαίωμα” τα αφεντικά να εκμεταλλεύονται την εργασιακή μας δύναμη, χωρίς ένσημα.
Η Κ. εργαζόταν εργαζόταν σκληρα στο πόστο της, προσπαθώντας για το καλύτερο αποτέλεσμα και την ικανοποίηση του πελάτη, ο εργοδότης όμως δεν έμενε ποτέ ευχαριστημένος και όταν δεν ήταν στα ”καλά” του, το προσωπικό ήταν εκεί για να την ”πληρώσει”. Ποτέ δεν πλήρωσε τα δώρα Χριστουγένων και Πάσχα. Ποτέ δεν πλήρωσε καμία από τις νόμιμες προαυξήσεις (νυχτερινή, Κυριακή-Αργία, υπερωρίες). Όταν το περασμένο Πάσχα, η συναδέλφισσα ζήτησε το δώρο που της αναλογούσε της απάντησαν:”να βρούμε κάποιο τρόπο να φυγεις, εμείς δώρα δεν δίνουμε, και για τα μεροκάματα που καθυστερούμε δεν θα απολογηθούμε”(παρόλο που δουλειά υπήρχε και χρήματα εμπαίναν στο ταμείο).
Πριν απο λίγες εβδομάδες και ενώ η συνάδελφισσα εργαζόταν κοίταξε το πρόγραμμα για την επόμενη εβδομάδα και είδε πως δούλευε μία συγκεκριμένη βάρδια, την Πέμπτη, στην οποία είχε ξεκαθαρίσει οτι μόνο στη συγκεκριμένη βάρδια, στην συγκεκριμένη μέρα, δεν μπορεί να εργάζεται λόγο κάποιον υποχρεώσεων της. Το περιστατικό αυτό σε συνδιασμό με την γενικότερη πίεση από το μαγάζι την οδήγησε στην απόφασή της να αποχωρίσει. Έτσι ζήτησε τα δεδουλευμένα της από το αφεντικό Βασίλη Τζαβάρα. Η απάντηση που έλαβε ήταν έντονες φωνές και χυδαίοι χαρακτηρισμοί και όσον αφορά τα δεδουλευμένα της: ”δεν ξέρω αν θα στα δώσω,φύγε…”.
Η συναδέλφισσα Κ. μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού, έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδηκίσει τις δεδουλευμένες οφειλές της επιχείρισης, απέναντί της.
 
ΤΖΑΜΠΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΕΟΡΤΩΝ, ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ Κ.
 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ-ΕΤΑΙΡΟΙ.
ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΤΑΞΙΚΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ.