Δύο παρεμβάσεις πραγματοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη αφορούσε το μαγαζί “Zoes” στο Κολωνάκι, όπου μετά την παρέμβαση, το αφεντικό αντιλαμβανόμενο ότι οι ψευτοτσαμπουκάδες δεν περνάνε απέναντι σε οργανωμένους εργάτες, συμφώνησε να ξεπληρώσει τα χρωστούμενα στην συναδέλφισσα με διακανονισμό. Η δεύτερη περίπτωση αφορά το μαγαζί See You στο Παγκράτι. Οι δύο συνάδελφοι που εργάζονταν εκεί, ζητούν τα δεδουλευμένα τους. Η παρέμβαση πλαισιώθηκε από 100 και πλέον αλληλέγγυους με τεράστια στήριξη από ντόπιες συλλογικότητες και ακολούθησε και μίνι πορεία στους δρόμους του Παγκρατίου. Το ραντεβού της επόμενης ημέρας στην Επιθεώρηση Εργασίας πήρε αναβολή (από την μεριά του εργοδότη) και είμαστε σε επιφυλακή για τη συνέχιση του αγώνα στο See You, μέχρι την τελική δικαίωση των συναδέλφων. Ακολουθούν τα κείμενα που μοιράστηκαν στις παρεμβάσεις και φωτογραφίες.
Στην αρχή τα αφεντικά παίνευαν συνεχώς την εργαζόμενη για τη δουλειά της τόσο στην ίδια, όσο και στους πελάτες και της τόνιζαν πόσο καλή συμπεριφορά έχει. Παρόλα αυτά η Α. από την πρώτη μέρα τους έκανε νύξη για τη σύμβασή της και το μισθό της, καθώς δεν της είχε γίνει ξεκάθαρο το ποσό που θα πληρώνεταιτο μήνα. Ως απάντηση το αφεντικό την απέφευγε λέγοντάς της ”καλά καλά θα τα πούμε”, ”κάνε υπομονή”, ”δεν έχουμε λεφτά” και τελικά κατέληξε να της δίνει 50 ευρώ την εβδομάδα έναντι. Η εργαζόμενη συνέχιζε να πιέζει το αφεντικό και η ιστορία συνεχιζόταν έτσι, που το χρέος του προς την Α όλο και μεγάλωνε. Όσο πέρναγε ο καιρός και οι διεκδικήσεις της Α. συνεχίζονταν τα αφεντικά ξεκίνησαν να τη χλευάζουν, να τη βρίζουν, να υποτιμούν τη δουλειά της και να την προσβάλλουν. Τη μείωναν σε σχέση με την ηλικία της και της έλεγαν ότι δεν θα βρει αλλού δουλειά επειδή είναι γριά. Τέλη Αυγούστου και ενώ η Α. συνέχιζε να δουλεύει στο μαγαζί, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η εργαζόμενη ζήτησε από το αφεντικό τα ένσημά της, καθώς έπρεπε να κάνει ιατρικές εξετάσεις, και αυτός της απάντησε ότι θα της τα κολλήσει όλα μαζί 30 Σεπτέμβρη. Μέχρι δηλαδή εκείνη την ημέρα δεν είχε κολληθεί ούτε ένα ένσημο.
Όπως αποδείχθηκε μετά, αυτή η τακτική ήταν ένα κόλπο του αφεντικού για να την κρατήσει σε αναμονή μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη , αφού από 1 Οκτώβρη ήθελε να τη διώξει και να βάλει στη θέση της πρακτικάριους που πληρώνονται από τη σχολή τους, για να έχει έτσι τσάμπα εργατικά χέρια. Στις 17 Σεπτέμβρη η συναδέλφισσα, έχοντας καταλάβει το σχέδιο του αφεντικού, και μη μπορώντας πλέον να ζήσει με 50 ευρώ την εβδομάδα αντί του μισθού της, ήρθε σε ολική ρήξη μαζί του, του ζήτησε τη σύμβαση εργασίας, τις αποδείξεις πληρωμής, το χαρτί του ΙΚΑ και τα βιβλία της μαγειρικής της, και αυτός όχι μόνο αρνήθηκε σε όλα, αλλά την κατηγόρησε ότι έχει κλέψει τα χαρτιά και ότι έβαζε τρίχες και πλαστικά στο φαγητό για να καταστρέψει το μαγαζί, απειλώντας την ότι η υπόθεση σηκώνει εισαγγελέα.
Η συναδέλφισσα μαζί με το Σ.Σ.Μ έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα της, που ανέρχονται στο ποσό των 2.308 ευρὠ και περιλαμβάνουν δώρα, επιδόματα και το υπόλοιπο των μισθών που δεν της έδωσε ποτέ.
“See you” στην επιθεώρηση εργασίας
Η Βασιλίνα Β.Π. και ο Δημήτρης Π., ξεκίνησαν να δουλεύουν στο μπαρ “See You”, στο Παγκράτι το καλοκαίρι του 2014, στο πόστο του σέρβις και του μπουφέ αντίστοιχα. Με τη δικαιολογία ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί το αφεντικό, ο Μιχάλης Μήλιος, πλήρωνε πολύ καλά μεροκάματα “για τα δεδομένα της εποχής και της υπόλοιπης αγοράς εργασίας” , δεν πλήρωνε δώρα εορτών, υπερωρίες, βραδινά, άδειες, και τα ένσημα (για όποιον δε δούλευε τελείως μαύρα), δεν αντιστοιχούσαν ούτε στο ελάχιστο στον πραγματικό χρόνο εργασίας. Τα ωράρια εργασίας άλλαζαν ανάλογα με το κέφι του αφεντικού, με ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ το μαγαζί άνοιγε στις 9μ.μ., συστηματικά οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν πέραν του 8ώρου, με αποκορύφωμα τις Παρασκευές και τα Σάββατα που δεν έκλειναν ποτέ πριν τις 7 το πρωί, και με τους εργαζομένους να πρέπει να έχουν πολλαπλούς ρόλους μες το μαγαζί (σερβιτόρα, καθαρίστρια, λάτζα κλπ).