για τον αγώνα και τις αυτονόητες διεκδικήσεις των δύο απολυμένων συναδέλφων από το Κινονό
Η εργασιακή κατάσταση που επικρατούσε στο Κινονό (Φαλήρου 48, Κουκάκι) ήταν η δεδομένη συνθήκη σε σειρά μαγαζιών του κλάδου του επισιτισμού με μισά ένσημα, αδήλωτα μεροκάματα, συνεχή πίεση εν ώρα εργασίας, μη καταβολή δώρων, επιδομάτων και ημερών άδειας ή υπερημερίας.
Εν ώρα εργασίας φορτωνόμασταν επιπρόσθετες αρμοδιότητες, άσχετες με το αντικείμενο του πόστου μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας μας πάντα διεκδικούσαμε τα δικαιώματά μας, ανοίγαμε ζητήματα με το υπόλοιπο προσωπικό συζητώντας με τ@ συναδέλφ@ μας.
Όταν μάλιστα, ομάδα εργαζομένων τόλμησε να ζητήσει δώρο Πάσχα, η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης Όλγα Μανέτα αρνήθηκε κατηγορηματικά και µας κατονόμασε ως το «πρόβλημα του μαγαζιού».
Μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη ήρθε και η εποχή του υποχρεωτικού κλεισίματος των καταστημάτων του επισιτισμού (Μάρτης 2020). Ακόμη μία φορά καλεστήκαμε να µοιραστούµε τη «χασούρα» και τη «ζημιά», ενώ για τα κέρδη που είναι υπέρογκα δεν ακούγεται κουβέντα.
Με το άνοιγμα του καταστήματος, έγινε βλαπτική μεταβολή της σύμβασής µας από τη μεριά της εργοδοσίας, η οποία αναδεικνύει ξανά ότι «δουλεύεις όσο σε χρειάζομαι εγώ, όχι όσο χρειάζεσαι εσύ για να καλύψεις τις ανάγκες σου».
Έχοντας ήδη υποστεί σοβαρά προβλήματα από τις μονομερείς κινήσεις του αφεντικού, και μετά από σχετική συμβουλή από την επιθεώρηση εργασίας δεν υπογράψαμε τίποτα καινούριο. Ενώ αρνηθήκαμε όμως, η εργοδότρια έκανε χρήση του «διευθυντικού δικαιώματος» και μας άλλαξε τις συμβάσεις, φυσικά, χωρίς υπογραφές.
Η νέα πρόταση της επιχείρησης μετά το άνοιγμα του καλοκαιριού (2020), συμπεριελάμβανε και πάλι μειωμένα μεροκάματα και μετά την άρνησή μας, εν τέλει, απολυόμαστε. Οι απολύσεις μας στάλθηκαν με εξώδικο ως μία ακόμη απόπειρα εκφοβισμού μας. Αυτή η κίνηση αποτελεί ένα ακόμη κλασικό εργαλείο εκφοβισμού των εργαζομένων.
Αυτή τη στιγμή ο αγώνας των δύο απολυμένων είναι στα δικαστήρια. Οι δύο συνάδελφοι κατέθεσαν αγωγή στην εργοδοσία, αξιώνοντας τα συνολικά ποσά 10.274,76€ και 12.724,87€, την επαναπρόσληψή τους, αλλά και την αποπληρωμή των πλήρων ενσήμων, με βάση τις πραγματικές ώρες και ημέρες εργασίας τους.
Το Κινονό αυτοπαρουσιάζεται ως ένα μαγαζί ανοιχτό στη διαφορετικότητα, μόνο εάν έχεις τα φράγκα να πληρώσεις τις υπηρεσίες του. Έτσι, όλα γίνονται εμπόρευμα με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αφού, αφενός αυξάνει απλά το πελατολόγιο του, αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τα δικαιώματα ή τη ζωή των lgbtqi+ ατόμων, και αφετέρου, δεν είναι ανοιχτό στ@ εργαζόµεν@ του μαγαζιού, ειδικά όταν διεκδικούν ή οργανώνονται.
Το Κουκάκι, είναι ένα μέρος που βάλλεται γενικότερα από τις προσταγές των αφεντικών και του κράτους. Χάνει τον χαρακτήρα του, γίνεται με τη βία κυριλέ, καταστέλλονται εγχειρήματα αυτο-οργάνωσης που δεν συμβάλλουν στα κέρδη των αφεντικών και οι πιάτσες των μαγαζιών χαράσσουν δική τους πορεία ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων.
Στις προσταγές των αφεντικών να απαντήσουμε με συναδελφική αλληλεγγύη, με συλλογικές διεκδικήσεις και αγώνες, με οργάνωση στα σωματεία βάσης
Αγωνιζόμαστε για την άμεση επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων συναδέλφων και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους
Ως Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού στηρίζουμε τον αγώνα των 2 συναδέλφων και καλούμε:
Συγκέντρωση στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων (κτήριο 9, αίθουσα 10),
Πέμπτη 14 Οκτώβρη 2021, στις 09:00 για την εκδίκαση της αγωγής των δύο απολυμένων
@ Στην προσπάθειά µας χρησιµοποιούµε τη γλώσσα χωρίς αποκλεισµούς ή αυθαίρετα συµπεράσµατα, για να συµπεριλάβουµε όσα περισσότερα φύλα γίνεται. Αποφασίσαµε να χρησιµοποιούµε το σύµβολο «@» για να αντικαταστήσουµε τις καταλήξεις που δίνουν τον έµφυλο προσδιορισµό. Το «@» είναι ένα σύµβολο που σε υποχρεώνει να κάνεις µια παύση όταν διαβάζεις, και να σκεφτείς, τί και γιατί.